Aby w pełni korzystać z naszego forum musisz się zarejestrować.
Możesz to zrobić klikając TUTAJ
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zgłaszanie instalacji antenowych.
Autor Wiadomość
kuma6 
Początkujący CB-ista

Mobil: obecnie brak
IMIĘ: Arek
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 16:39   Zgłaszanie instalacji antenowych.

Niewiem czy dobre miejsce ale piszę dla ścisłości bo może komuś się przyda już piszę o co chodzi.
Post związany z rozporządzeniem ministra środowiska w sprawie zgłaszania instalacji antenowych.

Zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska z dnia 2 lipca 2010r.
2.Zgłoszenia z uwagi na wytwarzanie pól elektromagnetycznych wymagają:
2)instalacje radiokomunikacyjne, radionawigacyjne i radiolokacyjne, których równoważna moc promieniowania izotropowo wynosi nie mniej niż 15 W, emitujące pola elektromagnetyczne o częstotliwościach od 30 kHz do 300 GHz.

Zgodnie z interpretacją rozporządzenia przez tutejszy organ ochrony środowiska wynika iż zgłaszać należy instalacje, które mają 15W albo je przekraczają oraz jednocześnie emitują pola elektromagnetyczne w podanym zakresie. Instalacje, które mają poniżej 15W EIRP nie podlegają zgłoszeniu do odpowiedniego organu ochrony środowiska.

Więcej szczegółów jest na CB-Polska umieściłem tam treści pisma nadanego do urzędu jak i odpowiedzi urzędu w ów sprawie
pozdrawiam 73 :)

dxhunter 
Młodzian

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: kenwood ts 440 s
Antenka: gp4,delta loop
IMIĘ: Łukasz
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 20:22   

Miejsce dobre tylko ciebie jako cb-iste sie nie dotyczą z tego co mi wiadomo tylko licencjonowany operator musi zgłośić jeśli nadaje więcej niż 15wat,nie musi zgłaszać jesli pracuje qrp itp lub z terenu tymczasowego,moim zdaniem ten przepis jest do niczego.Tu masz wytłumaczenie :

http://sp2zie.am.gdynia.p...ietle-przepisow

Ten przepis dotyczy tylko krótkofalowców a ty chyba nie jesteś licencjoniwanym krótkofalowcem??

kuma6 
Początkujący CB-ista

Wysłany: Pią Gru 02, 2011 22:11   

No nie licencjonowanym to nie jestem zwykły amator, a filmik już widziałem po nim miałem więcej pytań niż odpowiedzi. Tak się zastanawiam bo nasunąłeś mi wątpliwość jeśli przekraczam 15W to gdzie jest przepis iż tylko licencjonowani radiowcy muszą zgłaszać instalacje do organu środowiska ???
Do 15W wszystko jasne ale powyżej to już ciężko ogarnąć nasz system prawny jaki ustalili.

dxhunter 
Młodzian

Wysłany: Sob Gru 03, 2011 11:00   

A było na filmiku to jest tak głupie prawo jak ja nie przekraczam 15w irp nie musze zgłaszac nawet jak mam 150w nie mogą odemnie wymagać radiokomunikacyjna służba amatorska jest zwolniona z pomiaru.Radioamatorstwo jest na zasadzie badań pól elektromagnetycznych czyli my eksperymentujemu tylko i wyłącznie i wychodzi że oni nie mają racji i nie znają przepisu.Jak np masz 15w to tych 15w niei bendziesz mieć bendzie ~10w,bo masz strate ma kablu,tu można sporo sie na ten tenat wypowiadać.Ja tam nie bende zgłaszać jak na razie.

kuma6 
Początkujący CB-ista

Wysłany: Sob Gru 03, 2011 16:06   

Wiem, że są straty ale oni raczej strat nie będą brać pod uwagę. Fakt to rozporządzenie to bubel prawny ale lepiej coś niecoś nasiąknąć temat. Możemy mówić, że eksperymentujemy to może wystarczy żeby się odczepili jeśli przekraczamy 15W. Natomiast w odpowiedzi z ochrony środowiska napisali wyraźnie, że jak jest 15W i więcej to należy zgłaszać taką instalacje nie pisali nic kogo to nie dotyczy więc sądzę iż nie będą patrzeć czy to amator czy licencjonowany radiowiec zgłoszeniu podlega instalacja i już tak myślę. Czas pokaże jak w praktyce będzie to wyglądać wtedy zobaczymy. Ja generalnie nie przekroczę nawet 10W więc jestem spokojny baza dopiero w budowie :) jeszcze trochę potrwa gdyż muszę się jeszcze po użerać z ludźmi :)

dxhunter 
Młodzian

Wysłany: Sob Gru 03, 2011 20:00   

Między amatorem a licencjonowanym nie ma różnicy, to sie tyczy radiowej służby amatorskiej czym nie jest cb radio.Napisali ale widocznie nie czytali co jest dalej,ja mam licencje i przekraczam na kf-ie 15w ale można zrobić arkusz kalkulacyjny tylko że nie wysyłac,wydrukowaći jak przyjdą to im pokazać ten arkusz a jak jeszcze będą mieć problem to niech poczytają to sie dowiedzą.

kuma6 
Początkujący CB-ista

Wysłany: Sob Gru 03, 2011 20:29   

radiowa służba amatorska to według Wikipedii licencjonowany radiowiec więc przeglądając ten link:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2010/0879.htm
wychodzi na to, że ci z licencją muszą zgłaszać na pewno gdyż tak mówią załączniki do rozporządzenia natomiast samo rozporządzenie ogólnie dotyczy każdego kto posiada instalacje z tą różnicą, że amator już nie musi się ściśle trzymać załącznika co znaczy, że też musi zgłaszać tak mi wychodzi po analizie
kłócić się nie będę ale tak mi wychodzi, kto chce niech sprawdzi najlepiej u adwokata ale myślę że powie to samo co ja, każdy w końcu i tak sam zdecyduje co zrobi w praktyce :)

dxhunter 
Młodzian

Wysłany: Sob Gru 03, 2011 20:35   

Radiowa służba jest zwolniona z tego a oni nie wiedzą jak kase wycisną co muszą cos durnego wymyśleć co nie ma żadnego sensu moim zdaniem,kv nie nadaje 24 godz tez jak dla mnie bezsens

Odpowiedz do tematu