|
Jaką antene polecacie.... |
| Autor |
Wiadomość |
Witek3212
Początkujący CB-ista

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: HERBERT I x2, MAYCOM EM-27, MAYCOM AH-27
Antenka: FUTURA I, M60
Mobil: SKODA, HERBERT I, SANTIAGO 1200, DENSEI 2018
Wywołanie: Witek, Witek 3212 - kanał 16, 19
IMIĘ: WITEK
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 12 Lis 2010 Posty: 87 Skąd: GDAŃSK ŻABIANKA
|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 14:42
|
|
|
Santiago 1200 za 190 PLN... NÓWKA ORYGINAŁ
196 cm bat, nie świszcze, a zaaaaaaaaaaaasięg - horyzontalny... i jeszcze dalej... |
_________________ 73 - TAK,
22 - STANOWCZE NIE |
|
|
|
 |
Sanatron
Początkujący CB-ista

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: Alan 109
Antenka: ML-145
Mobil: Opel Omega B
Wywołanie: Sanatron
IMIĘ: patryk
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 19:32
|
|
|
| Mysle ze Midland ML-145 w zupelnosci ci wystarczy ceno ok 150 zl zasieg dobry i dosc popularna zreszta jak widac na samochodach. |
_________________ Nie jezdzij szybciej niz lata teój aniol stróż |
|
|
|
 |
astrat34
Młodzian 161 BD 615

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: President Richard / Jackson I
Antenka: Lemm AT 1700 / Futura 5/8 fali
Mobil: astra
Wywołanie: Piotr Leśnice
IMIĘ: Piotr
Wiek: 29 Dołączył: 06 Wrz 2009 Posty: 9 Skąd: Leśnice JO84UM
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 13:53
|
|
|
witam wszystkich w wątku
uszeregował bym to tak:
A ) antena do miasta:
- krotka żeby nie wadzić o parkingi podziemne lub wielopoziomowe (0.5 do metra powinno być w sam raz)
- gęstość ruchu radiowego w mieście jest z reguły duża i nie trzeba się żyłować na super zasięgi (z życia wiem ze tyle razy cenne wiadomości są tyle razy powtarzane ze wystarczy słuchać )
B ) antena do użytku w trasach:
1) mocowanie na magnesie-antena typu ML145:
- sprawdzona konstrukcja
- duży wybór producentów -każdy znajdzie coś dla siebie
- duża rozpiętość cenowa
-mała różnica w stosunku osiągów do anten o długości ~ 2m
(koneserzy doszukują się dużych różnic ale dla >normalnego< użytkownika nie ma to znaczenia)
2) antena mocowana na stałe :
- osobiście polecam Lemm AT 1700 ale są inni producenci i modele.... nic nie narzucam
- po zdecydowaniu się na taki krok (otwór w karoserii) uzasadnione jest stosowanie anten długich ponad 1,5m długości- w końcu zrobiliśmy kuku w dachu swojego ukochanego autka
- z reguły anteny powyżej tego wymiaru są już z natury antenami firmowymi i są droższe
- na tego typu rozwiązania decydują się (powinni decydować się) już doświadczeni użytkownicy CB którzy wiedza do czego jest im potrzebna taka antena-na swoim przykładzie powiem ze używam bardziej do łączności z stacjami bazowymi a misiakowy dupochron z 19 CH to tak przy okazji... pozdrawiam 73! |
|
|
|
 |
Zawias
CB-ista

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: TTI 880 i SS 3900
Antenka: ML 145 i AT71
Mobil: Toyota i Złomek :)
Wywołanie: Zawias
IMIĘ: Tomek
|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 14:42
|
|
|
Moim zdaniem ML-145 jest najlepszą opcją do samochodu osobowego ze względu na wysokość i zaaaasięg sam posiadam na kombiaku taką. Tylko przy przejeżdżaniu pod przeszkodami należy to wziąć pod uwagę dlatego przy samochodzie dostawczym można się zdziwić np. wysokość samochodu 2,2 + antenka ok 1,6 i już trzeba uważać żeby nie zahaczyć o trakcję w niektórych miejscach (np. w Gdańsku na Hallera przy Klinicznej ograniczenie do 3,5m) ale naprawdę warto wyposażyć się w ten produkt. Jeżdżę z nią od 2007r. i nie zamierzam tego zmieniać |
|
|
|
 |
Krakus
CB-ista 161 CBP 009

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: Grant + Maas 2018 / SS3900EFT + Sadelta Echo Master
Antenka: President ML145 / Black Pirate
Mobil: Chevrolet Aveo czarny
Wywołanie: Krakus Szczecin
IMIĘ: Sławek
|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 16:59
|
|
|
| Cytat: | A ) antena do miasta:
- krotka żeby nie wadzić o parkingi podziemne lub wielopoziomowe (0.5 do metra powinno być w sam raz)
- gęstość ruchu radiowego w mieście jest z reguły duża i nie trzeba się żyłować na super zasięgi (z życia wiem ze tyle razy cenne wiadomości są tyle razy powtarzane ze wystarczy słuchać ) |
I tu się nie do końca zgodzę, z prostego powodu. Zależy kolego do czego ci służy radio w samochodzie. Jeśli jako antymisiek, to ok, ja natomiast używam w mieście anteny P500, żeby mnie wyraźnie słyszano, a że prędkości nie za duże to i dachu nie szkoda. Jako, że rozmawiam z bazami nie chcę, aby respondenci się wsłuchiwali co mówię, a jak wiadomo w miastach szumów i zakłóceń nie brakuje. |
|
|
|
 |
Redi
Młodzian

IMIĘ: Piotr
|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 23:03
|
|
|
| Cytat: | | Mysle ze Midland ML-145 |
Ja jednak polecam tą od Sirio. Cena ta sama a to jednak Sirio.
Używam Sirio Snake 27, niepozorna, ale sprawna dobrze zrobiona antena. Wygodnie się chowa do małego bagażnika. |
|
|
|
 |
Piter1303
CB-ista

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: Jackson , SS 3900
Antenka: SS1200 ,Wilson 5000 , 1/2 futura
Mobil: Peugeot 406 Break
Wywołanie: PITER NT095
IMIĘ: Piotrek
Zaproszone osoby: 8
Pomógł: 1 raz Wiek: 29 Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 270 Skąd: ZCH / FG J073QE
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 11:10
|
|
|
A ja używam tą Ml-kę od Cirio . Antena sprawdzona przezemnie w różnych warunkach . Środek niczym się nie różni od tych sirio, midland czy z gwiazdą . Magnes trzyma 180km/h ,bo więcej niepróbowałem . Także szczerze polecam bo jest to dobry stosunek jakości do ceny , nie wszyscy mają góry pieniędzy a to jest dobra alternatywa :
http://allegro.pl/antena-...1450634302.html |
_________________ Północno-Zachodnia Grupa Operatorów Cb |
|
|
|
 |
|
|