Aby w pełni korzystać z naszego forum musisz się zarejestrować.
Możesz to zrobić klikając TUTAJ
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Test anten
Autor Wiadomość
STRYCHOO 
Młodzian

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: JOHNNY 3 ASC
Antenka: LEMM MAGNUM AT-71
Mobil: OPEL CORSA D
Wywołanie: MICHAŁ
IMIĘ: MICHAŁ
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 21:20   

Krakus napisał/a:
Jak to mówią: To nie GSM, szumieć musi :D

Jeśli nie chcesz szumów:
1. Skręć squelch
2. Skręć RF Gain
3. Zamontuj krótką antenę (30cm)

... tylko po co ci wtedy test anten, skoro wiadomo, że im dłuższa antena tym więcej szumów zbiera :P Montując długą antenę dalej nadajesz, a bez mic gaina robisz szum w eterze itd. itp.

TO BYŁ SARKAZM, a teraz poważnie.

Test jest wykonany w celach porównawczych, jeśli chcesz porównać anteny, to muszą one pracować w takich samych warunkach. Ponadto przyrost sygnału u respondenta rośnie LOGARYTMICZNIE w stosunku "esy" - watty. Więc moc 10W podniosła sygnał u respondenta może o 1s. Na Johnnym II (4W) wyniki są podobne jak na Grancie (10W), więc nie ma o co kruszyć kopii.
Co do odległości, to podałem ją wyłącznie w celu informacyjnym i nie stanowi ona żadnej wykładni. Wszystko zależy od kilku innych czynników, w mieście jak będziesz miał zasięg 5km to już będzie dobrze. Ale o tym należało by pisać w innym wątku.

Konkludując, wszystkie podane przeze mnie informacje służą wyciągnięciu własnych wniosków, które to każdy powinien wyciągnąć samemu. Prowadząc taką dyskusję, ktoś gotów zadać mi pytanie dlaczego sprawdzałem anteny ze stacją bazową, skoro większość rozmów odbywa się pomiędzy mobilami :D

Oczywiście sprzeczać się można , ale co z tego.

Ale jak już pisałem ludzie szukają informacji raczej o podstawowym sprzęcie - bez witaminek .

Test wykonany przez was jest może ok - chęci dobre . przedstawie może swój - zrobiony dzisiaj - godzina 14.00

Baza była u mnie słyszalna na max - ja dolatywałem czytelnie w 100 % - odległośc pewnie by się zwiększyła , tyle że po prostu dalej już nie jechałem.

wczesniej tego samego dnia testowalismy również od Bielska do Chrzanowa ( ta sama baza ) - odległość 43 km .

Krakus 
CB-ista
161 CBP 009

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: Grant + Maas 2018 / SS3900EFT + Sadelta Echo Master
Antenka: President ML145 / Black Pirate
Mobil: Chevrolet Aveo czarny
Wywołanie: Krakus Szczecin
IMIĘ: Sławek
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 21:34   

Michał, gratuluję, tylko nie łapię... czego to był test? Bo wynika z Twojego posta, że odległości. A nie na tym polega test porównawczy... chyba, ale mogę się mylić ;-)
A jeśli już się chwalisz to podaj sprzęt na jakim nadawałeś i Twojego respondenta, a jak byś jeszcze zamienił określenie "czytelnie w 100%" na raport, to było by super.

STRYCHOO 
Młodzian

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: JOHNNY 3 ASC
Antenka: LEMM MAGNUM AT-71
Mobil: OPEL CORSA D
Wywołanie: MICHAŁ
IMIĘ: MICHAŁ
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 21:49   

Krakus napisał/a:
Michał, gratuluję, tylko nie łapię... czego to był test? Bo wynika z Twojego posta, że odległości. A nie na tym polega test porównawczy... chyba, ale mogę się mylić ;-)
A jeśli już się chwalisz to podaj sprzęt na jakim nadawałeś i Twojego respondenta, a jak byś jeszcze zamienił określenie "czytelnie w 100%" na raport, to było by super.

Do bazy dolatywałem na 5s i 4 modulacja, u mnie baza słyszalna maksymalnie ( jak zza siedzenia kierowcy :) )

Mój sprzęt : Johnny 2 + AT71 Magnum na magnesie + FD 2060

Pozdrawiam

max 
Administrator
161ZT728

Nazwa użytkowanego CB-RADIA: PRESIDENT WALKER + Densei EC 2002+Nokia HFS-12
Antenka: ML 145 Midland, Alan PC 4
Mobil: Punto 2 FL 16 V
Wywołanie: MAX
IMIĘ: MAX
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 09:19